Joona kesätyöntekijästä Gaardi-ammattilaiseksi

2.1.2024

Joona tuli kesäksi 2023 Reilalle töihin juuri täytettyään 18 vuotta. Syyskuun loppuun asti voimassa ollutta sopimusta Joona toivoi jatkettavan, sillä turvallisuusala ja Reilan Gaardi-vartijan työ tuntui omalta.

– Sain sen mitä toivoin, eli työni jatkui Reilan Gaardina. Toki kuulin jo kesällä mahdollisesta jatkosta, mutta varmuudeksi kyselin jo elokuussa aiheesta.

Kesätyö meni vielä väliaikaisen vartijakortin suomilla oikeuksilla, joten edessä oli pätevöitymiskoulutus.

– Syyskuun aikana kävin ulkopuolisen tahon järjestämän 80 tunnin vartijakoulutuksen sekä erillisen Reilan voimankäyttökoulutuksen. Kasikymppiseenkin sisältyi fyysinen päivä, mutta ilman välineitä. Kaikki koulutukset tapahtuivat Reilan kustantamina. Nyt minulla on vartijan täysi koulutus.

Miten arki rullaa?

Joona kertoi kesätyötarinassaan, kuinka hänelle tuli kuva ihmisläheisestä työpaikasta, jossa esimies on lähellä ja työntekijöistä huolehditaan.

– Saatu kuva on edelleen totta. Esimies on helposti lähestyttävä ja mukava tyyppinä. Hän on läsnä, eikä vain nimi listassa ja persoonana tuntematon.

Joona työskentelee Prismoissa, joista toinen on avoinna 24 h, joten työvuorotkin ajoittuvat eri vuorokaudenaikoihin. Miten työvuorot ja siviilielämän saa soviteltua keskenään?

– Erillisellä sovelluksella voi työvuoroihin esittää muutoksia, mutta tietenkin kohtuuden rajoissa. Näin olen tehnytkin ja olen myös toivonut joillekin viikoille lisääkin töitä. Kaikki toiveeni ovat toteutuneet.

Gaardin arkityö sisältää rutiineja, mutta toisaalta jokainen työpäivä on erilainen ja sisältää vaihtelevia tilanteita. Joona mainitseekin erilaisten tilanteiden hoitamisen ja niistä saadun konkreettisen hyödyn olevan parasta hänen työssään.

– Uusia tapauksia tulee koko ajan eteen. On palkitsevaa ratkaista tilanteet. Tämä on mielenkiintoinen työ!

Työ opettaa ja tulevaisuus on turvallisuusalalla

Joona myös tiedostaa, että pätevöitymisestä huolimatta hän on edelleen oppimatkalla.

– Työ opettaa koko ajan lisää ja silmä harjaantuu hoksaamaan asioita, joihin en alussa osannut kiinnittää huomiota.

Joonan työnkuva ei ole kesästä muuttunut, mutta koulutuksen jälkeen häneltä voidaan omasta mielestään odottaa enemmän.

– Näissä hommissa pysyn ja haluan kehittyä omassa työssäni. Seuraava isompi askel on kuitenkin armeija vuonna 2024. Sotilaspoliisiksi olisi tarkoitus pyrkiä. Eteneminen turvallisuusalallakin on ollut ajatuksissa.

Loppuun vielä Joonan viesti Reilan kollegoille ja varsinkin uusille tulokkaille, jos oma työ tai ajatukset tarvitsevat tukea tai selkeytystä.

– Esimiehille voi ja kannattaa puhua. Itse ainakin olen kokenut helpoksi ja hyväksi asiaksi, että voin puhua esimiehen kanssa mistä vaan.

Lue miten Joona aloitti uransa alalla Reilassa.

Inspiroiduitko turvallisuusalasta? Meillä on avoimia työpaikkoja eripuolilla Suomea.

Lue muita työntekijätarinoita