Kesätyöntekijä Joona: vartijan työ on mun juttu myös jatkossa 

17.7.2023

Joona oli hyvissä ajoin liikkeellä tammikuussa 2023. Reila oli juuri avannut kesätyöpaikkojen haun ja Joona päätti tarttua tilaisuuteen ja laittaa hakemuksen. Ilokseen hän huomasi, että hakemukseen reagoitiin, vaikka oli tuolloin 17-vuotias. Vartijan työn vaatima 18 vuotta tulisi kuitenkin täyteen ennen kesää, ja hän ehtisi suorittaa myös väliaikaisen vartijan koulutuksen ennen kesätyön alkua. 

– Minulla ei ollut mitään aiempaa kosketusta turvallisuusalaan, mutta se tuntui omalta.  

Tammikuussa 2023 Joona tutkaili alan toimijoita netissä ja mahdollisuutta tehdä tulevana kesänä turvallisuusalan töitä.  

– Reila erottui joukosta. Olin kiinnittänyt S-ryhmän kaupoissa Reilan työntekijöihin huomiota, mutta sen kummemmin en Reilasta tiennyt. Katsoin netistä Reilan videoita ja tutustuin heidän nettisivujen sisältöön. Tuli kuva ihmisläheisestä työpaikasta, jossa esimies on lähellä ja työntekijöistä huolehditaan. 

Kesätyöstä vakituiseksi työntekijäksi? 

Joona haki Gaardin eli vartijan kesätyöpaikkaa asenteella, että se olisi ensimmäinen askel pidempään työuraan. 

– Reilan työpaikkailmoitukset olivat tosi selkeitä ja itse hakeminen helppoa.  

Kesätyöpaikan täyttäminenkin eteni ripeästi.  

– Reilalta tuli vastaus nopeasti. Oli positiivista, että hakemukseni huomioitiin, vaikka olin vasta 17-vuotias. Minulle tuli vaikutelma, että he haluavat alalle uusia ihmisiä. 

Pian työpaikkahaastattelukin oli sovittuna. Joona ei ollut etukäteen miettinyt tai jännittänyt haastattelua. 

– Haastattelu oli keskusteleva, eikä lainkaan stressaava. Siitä jäi hyvä fiilis. 

Tammi-helmikuun vaihteessa Joona sai Reilalta soiton kesätyöpaikasta. 

– Kävimme läpi työsopimuksen, joka on nyt voimassa syyskuun loppuun. Tiedossa on, että jos hoidan kesätyön hyvin, niin voin jatkaakin Reilalla. 

Perehdytyksen kautta työhön 

Työsuhteen seuraava askel oli toukokuun alun perehdytys Reilan toimistolla. 

– Paikalla oli erilaisin kokemustaustoin 20–30 uutta työntekijää. Se perehdytys oli yleisluonteinen, missä kerrottiin Reilasta yrityksenä ja toimintatavoista. Saimme tuolloin myös työvaatteet. 

Varsinainen työperehdytys ajoittui työsuhteen ensimmäisiin työpäiviin. 

– Oppivuoroja oli reilusti. Jos oikein muistan, niitä oli 6–7 työvuoron ajan. Ne olivat tärkeitä ja hyviä työvuoroja jatkon kannalta. Lisäksi oli mukava huomata, että minulle ei vain osoitettu työpaikkaa. Minusta huolehdittiin ja asioista kerrottiin opastavasti ja avoimesti. 

Joona työskentelee vartijana pääsääntöisesti aamu- ja iltavuoroja lähinnä Prismoissa.  

– Työpäivä menee yleensä valvomossa ja näkyvässä valvonnassa myymälän puolella. Välillä neuvon myös asioivia asiakkaita. Tärkeintä on olla läsnä ja näkyvillä. Jokainen työpäivä on erilainen. Pidän työn vaihtelevuudesta.  

Työ kokonaisuutena tuntuu Joonalle mielekkäältä ja tällä työsuhteella voi olla hänelle isokin merkitys. 

– Olen saanut varmuuden, että tätä haluan tehdä jatkossakin. 

Kokeneet jakavat avoimesti oppeja 

Joonan tietä turvallisuusalalle tasoittavat myös työkaverit. Kokeneemmat vartijat ovat ottaneet hänet hienosti vastaan. 

– Porukka on tosi kokenutta ja osa on kulkenut saman tien, jota itse olen aloittamassa. He ovat tulleet ensin kesätöihin ja siitä vakinaiseen työhön turvallisuusalalle. Voin olla rennosti hyvällä fiiliksillä töissä. 

Kokeneempi kaarti jakaa kokemuksiaan ja asioita avoimesti. Joona ammentaa heiltä tärkeää oppia, millaisia tilanteita voi tulla vastaan ja miten ne hoidetaan. 

– On kiva kuunnella ja oppia. On yllätys mitä kaikkea kaupassa voi tapahtua. Ihmiset keksivät kaikenlaista ja erikoisiakin juttuja. 

Vapaa-ajalla kaupassa asioidessaankin Joona katselee ympärilleen usein ammattilaisen näkökulmasta ja havainnoi tilanteita, joita maallikko ei näe.  

Työ jää kuitenkin Joonalla helposti taustalle. Kuntosalilla on keskityttävä tekemiseen ja kaverit pitävät omalta osaltaan huolen, ettei työ vilku mielessä. 

Joonan täsmähaku turvallisuusalalle on ollut oikea valinta. Hän on selkeästi omalla alallaan. Määrätietoinen suuntautuminen jo ennen täysikäisyyttä saanee jatkoa hänen osoittamallaan asenteella. 

– Haluan uskoa, että saan jatkaa ja pysyä Reilalla töissä. 

Lue muita työntekijätarinoita