Seifin ja perehdyttäjän työ on Nikille täysosuma

29.11.2023

Reilan Seifi on turvamyyjä, joka palvelee asiakkaita ja huolehtii turvallisuuden toteutumisesta myymälässä. Seifi-turvamyyjäpalvelu pilotoitiin vuonna 2019 ja tuolloin aiemmin myyjänä toiminut Niki huomasi kyseisen rekrytointi-ilmoituksen kaupan ilmoitustaululta. Turvallisuusala kiinnosti Nikiä, joten aiemman kokemuksen ja kiinnostuksen kohteen yhdistelmänä ilmassa oli hyvän työsuhteen merkit.

– Sain vuotta myöhemmin tietää, että Seifi-pilotti oli onnistunut. Laitoin hakemuksen ja kesällä 2020 aloitin Seifin työt.

Reila järjesti turvallisuusalan koulutukset ja varusteet ja työ Seifinä saattoi alkaa.

– Työajasta n. 80 % menee kassalla ja esimerkiksi tavaroiden hyllyttämisessä. Muu työaika kuluu säännöllisissä turvallisuushommissa. Toki työhöni kuuluu seurata turvallisuuden toteutumista ja tarvittaessa reagoida, olin mitä tehtävää tahansa myymälässä suorittamassa.

Pääsääntöisesti Niki työskentelee yhdessä Alepa-ketjun myymälässä.

– Muut työntekijät ottivat hienosti vastaan ja yhteishenki on mahtava. Nautin yli kaiken työstäni. Tuon turvallisuuden tunnetta työkavereilleni ja asioiville asiakkaille, ja saan vastavuoroisesti lisäpotkua omaan työhöni työkavereiltani.

Nikin palveluasenne ja positiivisuus konkretisoituvat hyvän palautteen lisäksi välittömässä asiakaspalvelussa.

– Pyrin luomaan positiivista kuvaa. Aluksi asiakkaat olivat vähän ihmeissään kassalla olevasta vartijasta, mutta he myös kyselevät työstäni ja ovat kommentoineet pilke silmäkulmassa, että saan varmasti kahdesta työstä kahta palkkaakin. Olenkin sanonut, että valvon turvallisuuden toteutumista, mutta olemme asiakkaille iloisia kaupan myyjiä.

Kaupan kannalta merkittävin lopputulos on sen ydintehtävän turvaaminen.

– Myymälässämme on tilanne rauhoittunut ja häiriötilanteiden määrä on laskenut.

Luontainen perehdyttäjä

Turvallisuusalan työssä tarvitaan kykyä toimia erilaisten ihmisten ja persoonien kanssa sekä reagoida tilanteisiin oikein. Nikin asenne ja ominaisuudet täsmäävät alan työhön ja häntä kysyttiin sosiaalisena ammattilaisena Seifien perehdyttäjäksi jo ensimmäisen turvamyyjävuoden aikana.

– Seifejä alkoi tulemaan Reilaan lisää ja minulta tiedusteltiin, haluanko toimia perehdyttäjänä. Vastasin heti kyllä, ja nyt olen yksi pääperehdyttäjistä.

Seifiksi valitun henkilön perehdytys alkaa Reilan toimistolla, jossa esihenkilö kertoo mitä Seifi-turvamyyjän työ on. Ne, joilla ei ole aiempaa kaupan alan kokemusta, pääsevät perehtymään esimerkiksi kassan käyttöön virtuaalikassaperehdytyksen kautta, ennen kuin perehdytys jatkuu myymäläympäristössä esimerkiksi Nikin toimesta.

– Kaupassa perehdytän konkreettisia asioita. Opastan muun muassa kassalla toimimiseen, hyllytystyöhön sekä kameravalvontaan ja valvontatallenteiden käsittelyyn.

Reilalla on tietty toistuva perehdytyskaava ja -sisältö olemassa, mutta perehdytettävän työhistoria ja persoonakin säätävät uuden Seifin opastusta. Perehdyttäjällä pitää olla pelisilmää kuten turvallisuuden toteuttamisessakin.

– Kaikki ihmiset ovat erilaisia. Huomioin henkilön työhistorian sekä persoonallisuuden ja tulkkaan mikä tapa kommunikoida sopii kenellekin parhaiten.

Myymälässä perehdytys kestää tyypillisesti kaksi päivää.

– Olen alkuun kassalla uuden Seifin rinnalla. Kun hänelle on kertynyt käytännön kokemuksia työstään, esihenkilö kysyy työfiiliksiä ja mahdollisen lisäopin tarvetta.

Niki korostaa tiedon ja kokemusten jakamista muille.

– Minusta on hienoa tavata uusia ihmisiä ja jakaa omaa tietoa ja kokemusta heille. Kerron perehdytettävälle käytännön vinkkejä ja huomioita, jotka olen itse kokenut työssäni hyödyllisiksi.

Nikillä on tällä hetkellä 3,5 vuoden kokemus Seifin työstä. Sinä aikana on jo tapahtunut paljon erilaisia tilanteita – minkä Niki kokeekin yhdeksi työnsä parhaaksi puoleksi.

– Kaikki päivät ovat erilaisia. Myyjänä käyttäytymisestä minulla olikin pohjalla tietoa ennen Reilalle tuloa. Turvallisuuden valvonnassa olen näiden vuosien aikana oppinut tulkkaamaan ihmisten kehonkieltä. Työ ja vaihtelevat päivät opettavat koko ajan lisää.

Entäs vapaa-aika? Muuttuuko Seifi-Niki asiakas-Nikiksi siviilikauppareissulla?

– Myönnetään, että välillä syyllistyn katsomaan kauppaympäristöä ammattilaisen silmin. Joskus voin vinkatakin kyseisen kaupan henkilökunnalle jostakin tilanteesta. Ja olenpa kerran asiakkaana tehnyt kiinniotonkin.

Pääsääntöisesti Nikin vapaa-aika vie kuitenkin ajatukset pois työelämästä. Puolison kanssa leffoja katsellessa, lasten kanssa touhutessa tai bändihommissa työ jää arvojärjestyksessä toiseksi.

Lue muita työntekijätarinoita