REILA – työntekijätarina Patrolvartija Rasmus

13.10.2022

Parasta on itsenäinen tekeminen

Vartijan työstä löytyi helsinkiläiselle Rasmukselle uusi suunta työelämässä. Reilalla hän kokee saavansa tehdä merkityksellistä työtä osana innostavaa yhteisöä.

Vuoden 2022 keväällä Rasmus oli vastikään muuttanut pääkaupunkiseudulle. Samalla tarjoutui hyvä tilaisuus miettiä myös työkuviot uusiksi.

”Olin aiemmin tehnyt toimistotyötä, mutta nyt halusin enemmän käytännön hommiin. Turvallisuusala kiinnosti minua, vaikka en ennestään tuntenutkaan alaa kovin hyvin. Halusin lähteä kokeilemaan, millaista työ on ja millaisia etenemismahdollisuuksia se tarjoaa”, Rasmus kertoo.

Reilan työpaikkailmoitus osui sopivasti silmiin ja sai Rasmuksen kiinnostumaan. Hän otti yhteyttä, pääsi työhaastatteluun ja ilokseen sai vakituisen työpaikan patrolvartijana.

Rasmus toteaa, että työhaastatteluun meneminen jännitti hiukan etukäteen. Tunne karisi kuitenkin jo kättelyssä.

”Ilmapiiri oli tosi mukava, ja tunsin itseni heti tervetulleeksi. Haastattelu oli napakka ja jämpti, ja työ vaikutti kiinnostavalta. Myös S-ryhmän henkilökuntaedut on iso plussa. Lisäksi Reila on uusi ja kasvava yritys, joten täällä on hyvät mahdollisuudet edetä työssä.”

Ennen töiden alkamista Rasmus kävi vartijakoulutuksen, joka antoi tarvittavat perustiedot ja -taidot. Neuvoja on kertynyt myös kokeneemmilta työntekijöiltä.

Vartijan työ motivoi

Ensimmäiset kuukaudet uudessa työssä ovat saaneet Rasmuksen vakuuttumaan siitä, että päätös hypätä uudelle alalle oli oikea.

Vartijan työlle on paljon tarvetta ja kysyntää. Rasmusta motivoi ennen kaikkea se, että hän voi omalla työllään palvella muita ihmisiä ja olla mukana tekemässä kaikille turvallisempaa ympäristöä.

”Itse työssä parasta on ollut itsenäinen tekeminen. Olen aina tykännyt siitä, että saan tehdä omaan työhön liittyviä päätöksiä. Reilalla on myös hyvä ja positiivinen työporukka, ja vuorojen välissä tai kentällä tavatessa vaihdetaan usein kuulumisia. Esimiehistä lähtien kaikki ovat mukavia ja maanläheisiä ihmisiä, ja kaikki tulevat hyvin juttuun.”

Patrolvartija kiertää työvuoronsa aikana ennalta sovitut kohteet omalla vastuualueellaan, ja iso osa ajasta ollaan liikkeellä. Rasmus toteaakin, että työn ansiosta uusi kotiseutu on tullut jo melko lailla tutuksi.

Työvuoro starttaa toimistolta, josta ajoneuvon tarkastuksen jälkeen lähdetään kierrokselle. Kohteet kierretään suunnitelman mukaisesti, ja välissä pidetään tarpeelliset tauot. Joskus eteen tulee myös hälytyskäyntejä.

”Tilanteet kentällä vaihtelevat, ja silloin tällöin ne voivat olla haastaviakin. Yleensä parhaiten pärjää rauhallisella toiminnalla. Tässä työssä omaa harkintaa pitää käyttää paljon”, Rasmus toteaa.

Turvallisuusalalla riittää haasteita

Vartijan työ on Rasmuksen mukaan opettanut etenkin paineen alla toimimista. Tarpeen vaatiessa pitää pystyä keskittymään ja menettelemään järkevästi. Kaikista eteen tulevista tilanteista voi myös oppia jotain.

Rasmus toteaa hakevansa mielellään uusia haasteita. Hänestä olisikin kiinnostavaa päästä jatkossa tutustumaan myös muihin turvallisuusalan tehtäviin ja vartijan eri työnkuviin.

”Tällä hetkellä patrolvartiointi tuntuu kuitenkin omalta jutulta. Pidän siitä, että työ on nopeatempoista ja että siinä näkee paljon ihmisiä ja erilaisia paikkoja.”

Työn ulkopuolella Rasmus rentoutuu yleensä kotona sarjojen ja pelien parissa. Oman aikansa on vienyt uusiin kotikulmiin tutustuminen.

”Kaupungilla on tullut paljon kierreltyä. Helsingissä on mahtavasti kulttuuritarjontaa, ja vapaa-ajalle riittää tekemistä.”

Lue muita työntekijätarinoita