Homma Reilassa: vartija Jari-Pekka

23.3.2022

Jari-Pekan mukaan vartijan työssä parasta on vaihtelevuus.

Vartijan on pidettävä pää kylmänä myös haastavissa tilanteissa

Vartija ja kohde-esimies, voimankäyttökouluttaja Jari-Pekka tuli Reilalle töihin 2,5 vuotta sitten. Turvallisuusalaa hänellä on takanaan jo reilu 13 vuotta.

Jari-Pekka työskentelee tällä hetkellä kauppakeskus Triplan keskitetyssä valvomossa Helsingissä kohde-esimiehenä. Työ pitää sisällään paitsi oman kohteen vartioinnin, myös alueen muiden Prismojen avaussoittojen vastaanottoja ja etävalvontaa.

Vartijan työn ohella voimailutaustainen Jari-Pekka kouluttaa Reilan työntekijöitä voimankäyttöön.

– Koulutus pitää sisällään voimankäyttövälineiden, eli kaasusumuttimen ja teleskooppipatukan sekä fyysisen voimankäytön vuosittaisen kertauskoulutuksen. Välinekoulutan tarpeen mukaan uudet työntekijät työsuhteen alussa ja vanhat työntekijät vuoden välein.

Rauhallisuus valttia vartijan työssä

Vartijan työtä tehdään sekä ryhmässä että yksin. Suurimmat riskit liittyvät Jari-Pekan mukaan yksin tehtäviin kierroksiin. Kauppakeskuksissa vastaan saattaa tulla esimerkiksi sekava huumeidenkäyttäjä, jolla on neuloja tai jopa teräaseita.

Haastavissakin tilanteissa voimankäyttö on kuitenkin aina viimeinen keino. Kokemus ja saatu koulutus auttavat tunnistamaan, miten kohdehenkilöä kannattaa lähestyä.

– Minimoimme riskit fyysisiin yhteydenottoihin. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja lukea tilannetta. Voimankäyttövälineet ainoastaan tukevat mahdollisia toimenpiteitä, niiden käyttö ei koskaan ole ensisijainen vaihtoehto. Meillä on myös mahdollisuus kutsua paikalle toinen vartija tai poliisi, mikäli tilanne kehittyy uhkaavaan suuntaan.

Kokemus tuo itsevarmuutta

Jari-Pekka on pitkän kokemuksen kautta oppinut, että vartijan työssä parhaiten toimii, kun kohtelee ihmistä ihmisenä. Silloin tämä todennäköisimmin myös käyttäytyy kuten ihminen.

– Itselläni myös fyysinen koko tuo tiettyä auktoriteettia, mutta se ei missään nimessä ole tässä työssä välttämätöntä. Itsevarmuus kasvaa kokemuksen kautta ja jokainen oppii kyllä, miten ottaa tilanteet haltuun. Kaikenlainen egoilu ja ylimielisyys on unohdettava. Toisen provosointiin ei pidä lähteä mukaan.

Jari-Pekan mukaan vartijan työssä parasta on vaihtelevuus. Jokainen päivä ja yö ovat erilaisia, ja työssä on sopivasti haastetta. – Joskus on tylsempiä päiviä, joskus taas hektisempiä. Kyllästymään ei kuitenkaan pääse koskaan. Ja työporukkahan meillä on aivan mahtava.

Lue muita työntekijätarinoita