Olegin valintana oli vastuullinen työpaikka

30.4.2024

Oleg halusi turvallisuusalalle töihin ja päällimmäisenä hakukriteerinä oli työantajan vastuullisuus. Työpaikka löytyi Reilalta.

– Minulla ei ollut alalta mitään kokemusta, kun hain kesätöitä Reilalta. Ajatus oli löytää vastuullinen työnantaja, joka ottaa huomioon myös työntekijöiden toiveet ja on avoin uusille tulokkaille. Pääsin Reilalle haastatteluun, ja pian olinkin vartijana eli Gaardina.

Parin vuoden vartijatyön jälkeen seuraava askel uralla oli turvamyyjän, eli Seifin työ.

– Nyt olen ollut Seifinä noin vuoden ajan. Reilalla olen saanut kattavimman perehdytyksen, mitä olen missään kohdannut. Aiempi kokemus tietysti auttoi, mutta pystyin toimimaan Seifinä päivästä yksi lähtien. Toki pieniä yksityiskohtia piti toiminnoissani viilata.

Keskustelevaa turvallisuustyötä ja asiakaspalvelua

Seifin työ toi Olegille uusia näkökulmia työarkeen.

– Työn vaihtelevuus oli mukava yllätys. Varsinaisen turvallisuustyön ja tilanteiden ennaltaehkäisemisen lisäksi juttelen asiakkaiden kanssa. Joidenkin vakioasiakkaiden kanssa vaihdamme toistuvasti kuulumisia. Työn sisältö on hyvä yhdistelmä turvallisuustyötä ja asiakaspalvelua.

Oleg näkeekin ison arvon sille, että työ ei ole staattista valvomista, vaan ihmisten kanssa yhdessä toimimista.

– Työkohteessani on huippu yhteishenki. Minut on otettu avoimesti vastaan. Kunnioitamme ja tsemppaamme toisiamme. Myös esihenkilön kanssa voimme puhua mistä vaan. Voin kertoa hänelle havaitsemistani turvallisuuspuutteista ja saan häneltä tukea, mikäli jokin tilanne vaatisi purkukeskustelun.

Olegkin on joutunut voimakäyttötilanteisiin, mutta hänellä on selvä periaate, miten tilanteet ensisijaisesti hoidetaan.

– Puhumalla asioita ratkaistaan.

Merkityksellinen työ

Seifin turvallisuustyössä Olegia ei ole mikään suuresti yllättänyt, mutta yleisesti kaupan toiminta sisältäpäin nähtynä on antanut uutta näkökulmaa.

– Kaupan toiminnan kokonaisuus muodostuu yllättävän monesta pienestä elementistä: työntekijöiden yhteistyö vastuiden mukaan, eri järjestelmät, miten viestinä toimii, yhteistyö viranomaisten kanssa…Kaikesta tästä on mukava saada tietoa ja kokemusta.

Oleg summaa isoimmaksi työmotivaationsa lähteeksi turvallisuustyön merkityksen, joka konkretisoituu muun muassa asiakkailta saatuna luottamuksena ja positiivisena palautteena. Oleg kuittaa ja liittää hyvän toiminnan koko työyhteisön tulokseksi:

– Hyvään työilmapiiriin on mukava tulla palvelemaan asiakkaita.

Työn merkitys ja tulokset kannustavat jokaisessa työvuorossa, mutta hän näkee turvallisuusalalla toimimisessa isommankin motivaation lähteen.

– Haluan omalta osaltani auttaa yhteiskuntaa ja ihmisiä.

Unelmasta tavoitteeksi

Sanojensa mittaisesti Oleg on turvallisuusalan ja yhteiskunnan auttamisessa seuraavan askeleen edessä.

– Lapsuudesta saakka olen haaveillut poliisin työstä, ja nyt unelma on vaihtunut tavoitteeksi. Käyn tällä hetkellä töiden ohella poliisivalmennuskurssia. Inspiraation lähteenä ovat olleet omat vanhempani ja heidän saavutukset elämänpoluillaan.

Myymälöiden turvallisuustyön lisäksi Oleg on saanut Reilalla työkokemuksia myös Poliisi- ja rajavartiolaitoksesta, joten tulevaa uraa ajatellen erilaisesta kenttätyöstä on mukavasti työtunteja vyöllä.

Oleg muistaa kiittää työantajaansa myös työvuorojen järjestämisestä, jotta hän voi aamupäivisin valmistautua preppauskurssilla poliisikoulun pääsykokeisiin.

Aamupäivien valmennuskurssin ja ilta- tai yötyövuorojen oheen Olegin arkeen mahtuu töihin lataavia aktiviteettejä.

– Käyn salilla ja lautapelit kavereiden kanssa kuuluvat myös ohjelmaan. Minulla on judotaustaa, ja harkitsen josko ottaisin sen jälleen mukaan harrastuksena. Niin, ja olen alkanut myös opiskelemaan pelien koodausta.

Ja jotta Olegin listaamista vapaa-ajan asioista ei jäisi pois yksi olennainen osa, käy kodin kissakaksikosta toinen muistuttamassa olemassaolostaan ja vaatimassa huomiota.

Lue muita työntekijätarinoita