Vartijat/Järjestyksenvalvojat ovat tuttu näky markettien käytävillä. Mutta mitä kaikkea heidän työhönsä kuuluu?

21.12.2022

Omasta työpäivästään kertoo Juha-Matti, joka aloitti turvallisuusalalla työskentelyn vuonna 2005. Välissä vierähti pidempi tovi kuljetusalan hommissa, ja turvallisuusalan pariin Juha-Matti palasi neljä vuotta sitten.

”Vuoron alkaessa vaihdan ensin työkamat päälle ja kysyn edelliseltä vuorolta tapahtumat ja muut päivän kulkuun vaikuttavat asiat. Sen jälkeen varmistan, että työvälineet, kuten käsiraudat, kaasusumutin, teleskooppipatukka, radio ja puhelimet toimivat.

Työvuoron alussa sovitaan kameravalvontaan sekä kiinteistössä tapahtuviin määräaikaisiin kierroksiin liittyvästä työnjaosta. Määräaikaisia kierroksia tehdään päivän mittaan useita kertoja, ja niillä tarkastetaan ennakkoon määritellyt paikat. Samalla pyritään näkyvällä valvonnalla ennaltaehkäisemään mahdollisia häiriötilanteita tai näpistyksiä. Näin luodaan asiakkaille ja henkilökunnalle turvallisuuden tunnetta omalla läsnäololla.

Oma työpäiväni alkoi tällä kertaa kameravalvonnalla, ja sen jälkeen lähdin suorittamaan määräaikaista kierrosta. Kierroksen jälkeen sain ainutlaatuisen tilaisuuden mennä kollegani kanssa tutustumaan pikaisesti Prismaan avautuvan uuden kahvilan tarjontaan.

Kahvilan antimista ei kauan ehditty nauttia, kun Prisman henkilökunta ilmoitti radion välityksellä ensiaputapauksesta. Iäkäs henkilö oli kaatunut ja lyönyt päänsä. Menimme kollegani kanssa välittömästi antamaan ensiapua, ja soitimme paikalle ambulanssin varmistamaan henkilön voinnin. Samalla kun toinen meistä piti huolta loukkaantuneen asiakkaan hyvinvoinnista, toinen oli ulkona valmiina opastamaan ambulanssia.

Päivään kuului asiakkaiden opastamista esimerkiksi pakettiautomaattien tai asiakas-wc:n löytämisessä. Pidimme huolta myös muiden Prisman kiinteistössä olevien liikkeiden asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta. Kaikkiaan kyseessä oli melko normaali työvuoro. Toki mikään päivä ei ole ihan samanlainen kuin muut, mutta samankaltaiset tilanteet toistuvat kaikissa vuoroissa.

Otimme kiinni yhden näpistelijän, hoidimme tähän liittyvät paperityöt ja ilmoitimme hätäkeskukseen, josta lähetettiin poliisipartio hakemaan kiinniotettu henkilö. Päivän aikana jouduimme myös poistamaan paikalta useita kiinteistössä asiattomasti käyttäytyviä ja häiriköiviä asiakkaita.

Entuudestaan tuttujen, mahdollisesti hankalien asiakkaiden poistot häiriötilanteissa hoidetaan tarvittaessa yhteisvoimin, eikä tilanteeseen mennä yksin.

Kanssani samassa työvuorossa oli Jani, joka on varmasti yksi parhaita ja ammattitaitoisimpia kollegoita, joita tällä alalla voi vaan työparikseen saada. Ikinä ei ole tullut vastaan tilannetta, jota ei hänen kanssaan olisi saanut hoidettua rautaisella ammattitaidolla.

Hyvät työkaverit niin Reilan kuin Prisman puolellakin auttavan jaksamaan työssä. Yhteistyö heidän kanssaan sujuu, ja ajoittain ronski huumori on paikallaan keventämään tunnelmaa.

Vuoron lopuksi briiffasin seuraaville työhön tuleville oman vuoroni tapahtumat sekä muut huomioitavat asiat ja vaihdoin siviilivaatteet päälle. Sen jälkeen oli aika lähteä kotiin rentoutumaan.

Fiilis työpäivän jälkeen oli hyvä, varsinkin kun tiesi lähestyvän vapun olevan allekirjoittaneelle vapaa ja kerrankin pääsisi nauttimaan useamman päivän kotona olemisesta 🙂. Nämä ensiaputapaukset ovat myös semmoisia, joista tulee itselle hyvä fiilis. Niissä tietää tehneensä jotain konkreettisesti hyvää toisen ihmisen vuoksi ja auttaneensa häntä.”

Lue muita työntekijätarinoita