Dekkarimme kertoo työstään myymäläetsivänä

11.10.2024

Dekkari – myymäläetsivä on vartijakoulutuksen saanut henkilö, jonka tehtävänä on ottaa kiinni myymälävarkaat ja pitää yllä turvallista asiointi- ja työntekoympäristöä. Haastatellun Dekkarimme nimeä ja kuvaa ei voida työn luonteen vuoksi julkaista, mutta hänen käytännön kokemuksensa ja fiilikset työstään voidaan.

Alkujaan haastateltu Dekkarimme tuli Reilalle huhtikuussa 2023 kesätöihin Järkkäriksi. Hän teki oppisopimuksella töitä ja satunnaisen keskustelun kautta hän sai tietää muistakin mahdollisista työtehtävistä.

– Juttelimme kohde-esihenkilön kanssa, ja siinä yhteydessä Dekkarin työmahdollisuus tuli eteen ensimmäisen kerran.

Turvallisuusalan perustutkinto oli suoritettuna, joten valinnan vaihtoehtoja oli olemassa. Tuleva Dekkari otti vinkistä vaarin, ja oli yhteydessä Reilan toimistoon.

– Siitä homma lähti liikkeelle, ja nyt syyskuussa 2024 minulla on puoli vuotta tehtynä Dekkarin töitä.

Mutta miksi juuri Dekkariksi?

– Työ on omatoimista, muttei yksinäistä työtä. Pidän siitä, että saan ratkaista tilanteita itsenäisesti.

Perehdytyksestä käytännön tietoa

Uusi reilalainen saa aina ammattitutkinnon jatkeeksi perehdytyksen Reilan ja tulevan työympäristön ja tehtävän toimintatapoihin.

– Reilan perehdytyksen lisäksi tein perehdytystyövuoroja myymälässä toisen Dekkarin kanssa, ja teimme kiinniottojakin. Sain käytännön vinkkejä, miten pystyn olemaan myymälässä kuin kuka tahansa asiakas, mutta samalla tekemään työtäni – eli tunnistamaan näpistelijät.

Itse työssä havainnon edettyä kiinniottoon Dekkari kertoo syyn henkilön toimintaan puuttumisesta, ja esittää vartijakortin näpistelijälle. Usein tilanteet hoidetaan puhumalla sävyisesti ilman voimatoimia, mutta Dekkarin työn erityislaatuisuus pitää tiedostaa. Tämä näkökulma nostettiin esille myös perehdytyksessä.

–  Kun minua ei tunnista päällepäin vartijaoikeuksia omaavaksi henkilöksi, saattaa nopeassa kiinniottotilanteessa tulla enemmän vastustusta verrattuna vartijavarusteissa olevaan. Myös oikealla asialla olevat asiakkaat saattavat olla tilanteesta hämmentyneitä. Voimatoimia vaativiin tilanteisiin olen saanut koulutuksen ja toimintaohjeet ja -välineet.

Näkymätön tuloksen tekijä

Dekkarin työ sisältää työtehtäviä useassa myymälässä. Kohteet määräytyvät asiakastarpeen mukaan. Kaupat seuraavat hävikin määrää ja näpistysten tyypilliset ajankohdat ovat selvillä.

Dekkari tekee myös teknistä valvontaa, mutta kameravalvonnan osuus on vähäinen verrattuna fyysiseen valvontaan.

– Tauoilla ja hiljaisina aikoina teen kameravalvontaa, mutta tehtäväni on ottaa myymälässä verekseltään näpistelijät kiinni. Fyysinen läsnäolo myymälässä on tehokkain tapa tuottaa hyviä tuloksia.

Ja tuloksia on myös tullut. Dekkarimme on saanut Reilan esihenkilöiltä positiivista palautetta työstään, ja työn merkitys näkyy arkipäivässäkin.

– On ollut myymälöitä, joissa työvuoron aikana oli aiemmin useita kiinniottoja. On palkitsevaa huomata määrän oleellisen pienentymisen.

Myymäläetsivän työ on näkymätöntä vartiointia. Voiko Dekkari kertoa läsnäolostaan edes myymälän henkilökunnalle?

– Voi olla, että muutama henkilö tietää. Pyrimme välttämään klassista tilannetta, että esimerkiksi myyjä pointtaa minut tahattomasti myymäläetsiväksi. Ystäville ja lähipiirille olen saattanut kertoa, että olen Dekkari, mutta työstäni en muuten kerro.

Dekkari pyrkii proaktiivisesti kohdistamaan huomion oikeisiin tyyppeihin. Toki henkilökunnallakin on mahdollisuus auttaa radioteitse Dekkaria.

– Minulla on nappi korvassa, mutta itse en puhu radioon. Vinkit otan vastaan ja toimin tarpeen mukaan.

Näpistelijöiden kiinniotoissa vaaditaan pelisilmää, mutta niin tarvitaan yleisen turvallisuuden toteuttamisessakin.

– Jos tilanteessa ei ole välitöntä uhkaa, niin en puutu asiaan. Vaaran merkit tunnistaessani menen tilanteeseen. Joskus vartijakortin näyttäminen sekä puhuminen laukaisevat tilanteen, toisinaan joutuu käyttämään voimakeinoja.

Kokeeko Dekkarimme, että havainnointikyky ja pelisilmä ovat kehittyneet tunnistamaan tilanteet oikein?

– Kyllä. Toki myönnän, että aavistelen ajoittain liikaakin mahdollisia myymälävarkaita, mutta olen oppinut huomaamaan pieniä asioita, jotka kertovat ihmisen aikeista.

Mitä Dekkarina toimimisena vaaditaan?

Dekkarin työhön pätevät samat perusominaisuudet kuin vartijan työhön yleensä: on päättäväinen, omaa ratkaisukykyä, pystyy toimimaan itsenäisesti, on sosiaalinen ja tarkkaavainen ja on fyysisesti toimintakykyinen.

Dekkari on jalkojensa päällä työvuorot ja tarkkaavaisuus sekä toimintakyky pitää säilyä fyysisyydestä huolimatta.

– Kun ihminen pitää itsestään huolta, eli syö hyvin, nukkuu hyvin ja huolehtii jollakin tavalla fysiikastaan, niin ollaan jo pitkällä. Työn erityisyys tulee siviiliasuun pukeutumisessa vartijana, asiakkaaksi tekeytymisessä sekä muille huomaamattomassa havainnointivaatimuksessa esille.

Työnsä merkityksellisyyttä sekä työpäivien ja tapahtumien vaihtelua Dekkarimme pitää työn mielekkyyden kannalta isoina asioina, mutta päällimmäisenä pointtina Dekkarillamme on:

– Loppupeleissä minua miellyttää eniten omatoimisuus. Tunnen niin, että tämä voisi olla minun juttuni. Itsenäisestä työstä huolimatta myös hyvän duuniporukan arvo on korkealla.

Tunnistatko itsessäsi Dekkarin ominaisuuksia? Hae avoimiin työpaikkoihin tai laita avoin hakemus.

Lue muita työntekijätarinoita