Karting-kuski Alfonsin MM-kisojen jälkitunnelmat

8.11.2023|

Alfonsin karting-kausi 2023 oli tapahtumarikas. Suomessa ajetusta SM-kisasta Alfons pokkasi kakkoskalustollaan hopeaa, mutta kauden pääteemana oli KV-kisat.

Reilan tukema karting-lahjakkuus Alfons Miettinen osallistuikin 6.–8.10. -23 ensimmäisiin MM-kisoihinsa. Alfonsin isä Niko Miettinen kertaa viikonlopun tapahtumia ja jatkosuunnitelmia.

Ennen lokakuun MM-kisoja Alfons oli kerännyt kansainvälistä kokemusta kesän EM-kisoista, jotka käsittävät neljä kisaviikonloppua. EM-saavutuksiin kertyi muun muassa aika-ajojen 9. sija ja useammassa erässä viiden sakkiin sijoittuminen. MM-kisat ovat kuitenkin luonteeltaan erilainen yhden viikonlopun rutistus, jossa myös sattumalla on osuutensa.

– Itsekin vakavasti urheilua tehneenä, en pidä selittelystä. Valitettavasti on kuitenkin niin, ettei arpaonni ollut puolellamme, toteaa Alfonsin isä Niko Miettinen.

Arpa heitti Alfonsin epäedulliseen ryhmään. Kuskeja eteni muista ryhmistä viikonlopun seuraaviin vaiheisiin paljon huonommilla ajoilla. Esimerkkinä kuskien sijoittelun logiikasta kesken Niko kertoo:

– Viiden aika-ajoryhmän ykköset sijoitetaan viiteen ensimmäiseen ruutuun. Sen jälkeen sijoitetaan aika-ajoryhmien kakkoset ruutuihin 6–10, ja niin edelleen. Eli kuudennesta ruudusta lähtevällä voi olla vaikka koko joukon toiseksi paras aika.

Ajetun ajan perusteella Alfons olisi ollut sijalla 34. Kuskien sijoittelusysteemin perustuen Alfons päätyi sijalle 77.

– Oli selvää, että siltä sijalta podiumille ei ole asiaa, mutta Alfons kasasi itsensä taistelemaan.

Alfons keskittyi ajoon, ei tulokseen

Periksiantamaton Alfons ajoikin lopulta finaalia lukuun ottamatta kaikki viikonlopun lähdöt.

– Oli monivaiheinen viikonloppu ja varsinkin finaalin karsintalähdössä eli Superheatissä tapahtui.

Siinä Alfons lähti sijalta 30. Hänet työnnettiin pihalle ja tippui joukon viimeiseksi. 36. sijalta Alfons ohitti 12 kuskia ja oli lopulta Superheat-lähdössään sijalla 19. Hienon nousun lisäksi muiden saamat rangaistukset nostivat Alfonsin loppusijoitusta.

– Kaikki tämä tarkoitti, että Alfonsin MM-kisojen loppusijoitus on 55. Tiedostamme, että hänellä oli kykyjä 20 sakkiin, mutta maailman 55. paraskin kuulostaa minusta hyvältä.

–  Kaikkiaan huikeaa ajoa, ei kolareita, laitteet kestivät ja jokaisessa ajetussa lähdössä Alfons ajoi maaliin.

Jatkosuunnitelmat

Kausi 2023 on Alfonsin osalta paketissa ja pienen huokaisun jälkeen alkavat taustatyöt tulevan kauden eteen.

–  Ajatus on, että Alfons siirtyy askelta kovempaan luokkaan Junior OK-luokasta OK-luokkaan. Poika täyttää ensi vuonna 14, ja se on myös minimi-ikä OK-luokassa. Osallistujissa on mukana yli kaksikymppisiä kuskeja, joten vaatimuksetkin nousevat uudelle tasolle.

Jotta tavoite uudesta luokasta tulevalle kaudelle täyttyy, Alfonsin taustajoukoilla on tiivis työrupeama edessä. Korkeampi sijoitus MM-kisoissa olisi tasoittanut tietä, mutta EM-viikonloput kertovat lahjakkuudesta.

– Sijoitukset ja ulkopuolisten näkemykset EM-kisoissa tukevat lähipiirin näkemystä lahjakkuudesta, Niko Miettinen kertoo.

– Alfonsille kisailu on tosi tärkeää. On kuitenkin hienoa nähdä hänen ikäisekseen kypsä suhtautuminen, kun asiat eivät mene suunnitellusti. Tähtäin ja keskittyminen on yllättävän nopeasti jo seuraavassa kisassa.

Reila onnittelee Alfonsia hänen ensimmäisestä kaudestaan kansainvälisissä kisoissa. Koko tiimi teki hienoa työtä!

Kuvat: LRN Photo, @loredanalrn