Ammattinyrkkeilijä Serwa edelleen voittojen tiellä

28.3.2024|

Reilan tukeman ammattilaisnyrkkeilijä Serwan vuosi 2024 alkoi hyvällä uutisella: hänelle oli maaliskuuksi sovittu uran kolmas ammattilaisottelu. Kolmen kuukauden valmistautuminen alkoi heti, mutta olosuhteet valmistautumiseen vaativat tiukkaa asennetta.

– Sairastuin joulukuussa ja se jatkui vielä tammikuussakin, joten normaali kolmen kuukauden valmistautumisjakso otteluun ei alkanut ihanteellisesti. Lisäksi alkuvuoden joukkoliikenteen lakot sekoittivat normaalia treenaamista. Niinpä päädyin ottelemaan suunnitellun kuusieräisen matsin sijaan neljäeräisen ottelun. Tässä kohtaa maltti oli valttia.

– Treenaan edelleen Järvenpäässä, ja autottomana olin julkisten liikennevälineiden varassa. Niinpä lakon aikaan oli etsittävä muualta treenipaikkoja ja sparraajia.

Serwa etsi sopivia saleja Helsingistä ja Jyväskylästäkin.

– Minulle sopivia sparrikavereita on Suomessa vähän, mutta Jyväskylästä löytyi oikein hyvää treenivastusta. Tosin silläkin reissulla lakkoilu sekoitti valmistautumista, ja jäin jumiin Jyväskylään suunniteltua pidemmäksi aikaa.

Opiskelu, työharjoittelu ja nyrkkeily vaativat oman ajan hallintaa. Jo Järvenpäässä treenaaminen vei julkisilla liikuttaessa normaaleissa olosuhteissakin aikaa ja energiaa.

– Alkuvuoden kokemukset saivat lopulta minut hommaamaan oman auton. Nyt on siltä osin aikataulut omissa käsissä.

Millaisia positiivisia asioita jäi mieleen ensimmäisestä ammattilaisvuodesta?

Olen myös oppinut, ettei pelkkä lenkkeily ole avain ottelukestävyyteen. Minun pitää jatkossa painottaa lajinomaista treenaamista – se valmistaa parhaiten otteluihin. Lenkkeily toki säilyy ohjelmassa, mutta se pitää jaksottaa oikein. Saksan leirien iso anti oli ammattimainen valmistautuminen matseihin. Ja tästä on kiittäminen myös Reilaa, jonka tuki oli avainasemassa, jotta leiritys Saksassa ja siellä kovan sparraamisen saaminen oli mahdollista.

Vuoden ottelut voitolla liikkeelle

Serwan ammattilaisuran kolmas ottelu oteltiin Kirkkonummella 2.3.2024. Vastassa oli 50 ottelun kokemuksella kova unkarilainen Gabriella Mezain, joka oli rankattuna maailmanlistalle sijalle 80. Hänellä oli arvokkaita voittoja myös ulkomailta. Serwa voitti ottelun, ja nyt hänen ottelutilastonsa on 3-0-0 (voitot-häviöt-ratkaisematon).

– Valmistautumisjakso oli raskas, johtuen urheilun ulkopuolisista asioista. Itse matsista jäi kuitenkin todella hyvä fiilis. Se meni täydellisesti. Voitin jokaisen erän.

Vuoden 2024 tavoitteena Serwalla on saada on saada kolmen ottelua lisää.

– Seuraava matsi on suunniteltu kuusieräiseksi. Kolmen seuraavan ottelun jälkeen on aika siirtyä kahdeksan erän otteluihin.

Iso välitavoite on päästä Euroopan listoille, jonne pääsy on todellakin vain välitavoite:

–  Sen jälkeen olisi mahdollista otella Euroopan Mestaruudesta, ja mestaruudesta otteleminen ei ole unelmani tai tavoitteeni, vaan tittelin voittaminen.

Kevään painopisteenä Serwalla on kuitenkin saada opiskelut hoidettua loppuun, joten seuraava matsi on aikaisintaan kesällä.

Tukijat mahdollistavat ammattinyrkkeilyn

Tavoitteellinen urheilu varsinkin yksilölajeissa vaatii asennetta muissakin suorituksissa kuin kilpailutilanteessa – ja erityisesti uran alkuvaiheessa. Tukijat ovat auttaneet Serwaa ulkomaan leiritysten kustannuksissa ja muutoinkin, mutta vapautta valita parhaat salit ja sparraajat, ei vielä ole.

– Olen voinut treenata ulkomailla ja keskittyä opiskeluiden ohessa treenaamiseen. Ymmärrän hyvin niitä, jotka ovat todenneet koulu-työ-nyrkkeily –paketin liian raskaaksi. Suomessa liian moni lahjakas nainen on lopettanut nyrkkeilyuransa. Minulle se konkretisoituu sparraajien puutteena. Siksi ulkomailla harjoittelu on jollakin tavalla saatava ohjelmaan mukaan.

Serwa huomattaa myös, kuinka terveellisen elämäntavan hinta näkyy arkipäivässä. Oikea ravinto, kehon huolto ja fysikaaliset hoidot, varustekulut, kulkemiset: tavoitteellisen ammattilaisen on toimittava oikein 24/7.

– En voi kyllin kiittää tukijoitani. Heidän merkityksensä on minulle todella suuri.

Serwa on tukijoidensa ansiosta saanut maistiaisia alan huippujen kanssa treenaamisesta. Ajatuksissa siintääkin muutto ulkomaille lähemmäksi kansainvälisen tason sparraajia.

Mutta nyt Serwa hoitaa opiskelut loppuun ja ottaa matsin kerrallaan osoittaakseen itsensä lisäksi tukijoilleen kehitystä ja vastinetta satsauksille.

Sinua saattaa kiinnostaa